menu close menu

Letnja šema

Ove dane svakako treba iskoristiti za što bolju detoksikaciju, baš zbog ponude voća i povrća na pijacama. Četiri namirnice – paradajz, krastavac, lubenica i breskva su pogodne za pripremu presnih varijanti sokova, oplemenjenih voda, smoothie-ja, hladnih čorba, voćnih salata, a znatno će poboljšati čišćenje organizma i dovešće do osećaja povećane energije. Možete ih koristiti u velikim količinama jer su niskokalorične, a bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, pogotovo lubenica koja dovodi do osećaja sitosti, ali podspešuje izbacivanje vode, čišćenje creva tako da se preporučuje i osobama sa povećanom telesnom masom.

Svoje letnje obroke možete svesti na jedan kuvani i ostala 3-4 presna, čime ćete olakšati organizmu i biće lako izboriti se velikim vrućinama bez teške i masne hrane. Jedina važna stvar je da se poveća unos vode jer presni obroci to zahtevaju. Čajevi su takođe dobra varijanta za leto, jer zagrevanjem organizma smanjujete osećaj vrućine. Posle unosa velike količine vode, može se javiti osećaj zasićenosti pa su oplemenjene vode odličan način da potrebu za sokovima zamenite vodom. Možete koristiti i voće i povrće, najbolje je pronaći sebi najbolju kombinaciju, ali nemojte se plašiti ni eksperimentisanja.

untitled

Voda sa breskvom :

1 breskva

1.5 lit. vode

Par listića nane

Breskvu očistiti od koštice i iseći na tanke kriške, dodati sveže listove nane i preliti sa vodom. Ostaviti u frižideru 4-5 sati nakon čega je spremna za upotrebu. Osim nane može se koristiti razno začinsko bilje : bosiljak, ruzmarin…

 

Autor: Nada Ličina, Udruženje “Na putu zdravlja”

July 19, 2013 | Saveti, Uncategorized | Comments Off