menu close menu

Piramida zdrave ishrane

Mnogo puta je ponovljeno da postoje dva temelja zdravog života: fizička aktivnost i pravilna ishrana. O obe teme u javnosti postoji mnogo zabluda. Na posebno lošem glasu nalazi se zdrava ishrana, sa reputacijom da podrazumeva slabe i neukusne obroke, skupa jela kao i mnogo vremena provedenog u kuhinji. Istina je potpuno drugačija.
Da bi se hranili zdarvo nije potrebno da napravite radikalne promene u izboru namirnica koje jedete. Izbacivanje pojedinih namirnica može čak da bude i štetno za vaš organizam. Umesto toga, potrebno je da povedete računa u načinu na koji se hranite i pravilno kombinujete namirnice koje su vašem organizmu potrebne. U tome vam može pomoći dijagram poznat pod nazivom Piramida ishrane.
1
Za razliku od slike piramide namirnica koja se nekada koristila, nova piramida ishrane ima nekoliko važnih promena. Ona je trodimenzionalna a stepenice sa njene leve strane još jednom ukazuju na neophodnost fizičke aktivnosti. U samoj piramidi namirnice nisu poređane jedna iznad druge, jer čak i one namirnice koje su na “lošem glasu” imaju sastojke koji su u određenoj količini potrebni vašem organizmu. Umesto toga, nutricionisti su različite grupe namirnica označili trouglovima različite širine unutar piramide. Odnos njihovih širina pokazuje kolika bi trebalo da bude srazmera označenih grupa namirnica u vašoj ishrani. Trouglovi se sužavaju ka vrhu što znači da svaka promena u ishrani treba da bude postepena i dobro izbalansirana. Unos hrane treba postepeno smanjivati do onog koji odražava vašu željenu težinu, uz stalno održavanje odnosa između različitih grupa namirnica. Na ovaj način postepene promene u telesnoj masi pratiće i postepena promena ishrane što će obezbediti da ne bude povratnog efekta. Nije uopšte komplikovano, zar ne?

December 20, 2012 | Saveti | 2