menu close menu

Zašto krenuti putem zdravlja?

U današnje vreme kada industrijska proizvodnja i jak marketing uzimaju primat, veoma je važno da pojedinac shvati šta je to što je za njega zdravo. Bombardovani reklamama u kojima se koriste “moderni” termini : zdravo, organik, bez trans masti i sl. pojedinac je zbunjen i odvučen od istine. Cilj svega je da povećaju svoju proizvodnju, a time i prihod. Međutim, stvarne potrebe organizma za hranljivim sastojcima su zapostavljene. Prema tome margarin na kome piše bez trans masti, ili čips  sa sloganom zdrav i brz obrok, ne treba da bude nešto što će Vas voditi ka zboru hrane koju ćete koristiti.

Kada se priča o zdravoj hrani ljudi obično odbacuju činjenicu koliko je ona neophodna da bi se bolje osećali, funkcionisali, imali dovoljno energije za dnevne aktivnosti i održavali zdravlje na optimalnom nivou. Pogotovu osobama koji su fizički aktivne, više se troše i potreban im je veći unos hranljivih sastojaka, kako bi nadoknadili i nahranili mišićnu masu. Ima mnogo sportista koji su svoj način ishrane usmerili ka putu zdravlja i rezultati nisu izostali. Jedan od njih je i Đoković, koji je prelaskom na bezglutensku ishranu dao svoj maksimum.

 Najvažnija stvar za početak menjanja svojih navika je da promena bude postepena. Treba dati vremena organizmu da shvati i prihvati postepenu promenu, kako ne bi došlo do neželjenih reakcija. Nijedna dijeta i redukovana ishrana ne može dati trajne rezultate, kao promena navika ishrane. Počnite sa izbacivanjem rafinisanih ulja, belih ubica : belo brašno, šećer i pirinač, i najvažnije izbacivanje kvasca. Možda deluje zastrašujuće kada kažem da treba sami da mesite sebi hleb, ali najkomplikovanjia stvar u tom procesu je nabavka različitih vrsta brašna.

Nema ništa lepše, ukusnije i zdravije od domaćeg hleba, bez kvasca i aditiva.  Možda na prvi pogled deluje komplikovano mesiti hleb, ali priprema traje čitavih 10 minuta. A ispečen hleb je jestiv tri dana, čak možete da ga odložite u frižider čime mu produžavate trajanje za još dan – dva, a ujedno i sprečavate da se osuši i drobi pri sečenju. Preporučene sastojke možete menjati, shodno sopstvenom ukusu ili namirnicama kojima raspolažete.

Recept :

5 kašika heljdinog brašna
5 kašika ovsenog brašna
5 kašika ovsenih mekinja
3 kašike ovsenih pahuljica
12 kašika pšeničnog integralnog brašna
3 kašike sirovog suncokreta
3 kašike golice (sirovo seme bundeve)
3 kašike hladno ceđenog suncokretovog ulja
1 kašičica morske ili celerove soli
1/2 kašičice sode bikarbone
voda ili kisela voda

HlebSve sastojke izmešati i na kraju dodati vodu. Vodu dodavati polako tako da se masa objedini da može da se zamesi. Ukoliko preterate sa vodom uvek možete dodati pšeničnog brašna. Treba paziti da testo ne bude suviše tvrdo, kad se uzme u ruku da je malo lepljivo. Pripremljenu masu staviti u vatrostalnu posudu, poklopiti i staviti u rernu na 200C i peći 1 sat i 15 minuta. Često umesto hleba u komadu, pravim male hlebčiće ili kajzerice. U tom slučaju vreme pečenja se skraćuje na 40 minuta i peče se u plehu bez pokrivanja. To bude zgodnija varijanta za poneti na posao ili na fakultet.

Jednom kada napravite svoj hleb, nađete odnos sastojaka koji je po Vašem ukusu, više nećete biti zadovoljni ni jednom kupovnom varijantom. Prijatno i uživajte u svojoj kreativnosti.

Autor: Nada Ličina, Udruženje “Na putu zdravlja”

March 30, 2013 | Saveti | Comments Off